Boekenkast 2018

Voor 2018 weer een aantal bijzondere en of inspirerende boeken die ik een ieder van harte kan aanbevelen. Dit jaar weer veel variatie, boeken om door het jaar heen op te kauwen, vakantieboeken en een paar crea- en lifestyleboeken. Ik wens u ook dit jaar weer heel veel leesplezier en hoop dat u er inspiratie in vindt.

TIP: Klik op de naam van de schrijver voor extra informatie!

 

"Doe aan mental fitness!"

 

 mama tandoori

Mama Tandoori

Auteur: Ernest van der Kwast

Paperback ISBN: 9789023493815

In het autobiografische Mama Tandoori, zijn vierde boek, schetst Ernest van der Kwast het hilarische maar ook ontroerende portret van zijn Indiaase en Nederlandse familie. De hoofdrol is weggelegd voor zijn moeder Veena. Zij komt als Indiaase verpleegster naar Nederland en trouwt, na duizenden keren te hebben geweigerd, uiteindeliijk toch met aankomend arts Theo van der Kwast. In het huwelijk ontpopt ze zich als een exuberante furie die haar gezin stevig onder de duim houdt, desnoods met de deegroller. Wat haar vooral tekent is haar eeuwige jacht op kortingen, koopjes en aanbiedingen. Ze is altijd op voordeel uit, onder het motto gratis is goed, ook al betreft het nutteloze troep. ‘Trouw nooit met een Indiaase’, luidt dan ook het motto van Theo. Al is hij arts en onderzoeker, volgens zijn vrouw verdient hij niet meer dan een ‘riksjarenner in Bangalore’. Wat hem doet mompelen, ‘was ik maar een rat in Delhi.’

Veel diepgang biedt de roman niet, maar de snedige, subtiel geformuleerde zinnetjes maken hem allerminst oppervlakkig. Hij leest als een kleurrijke schets van een onalledaagse familie. Zonder flauw te worden blijft hij tot het einde toe geestig.

 

Mokusei! & De Boeddha achter de schutting

Auteur: Cees Nooteboom

ISBN: 9789023468943

Bundel van twee eerder apart verschenen verhalen: 'Mokusei!' (1981) en 'De Boeddha achter de schutting' (1986). Het eerste verhaal schetst de liefdesrelatie tussen een Nederlandse fotograaf en een Japans fotomodel. De verhouding loopt voor de Nederlander teleurstellend af, wat hem de rest van zijn leven zal blijven achtervolgen. 'De Boeddha achter de schutting' omvat de impressies van de hoofdfiguur tijdens een bezoek aan Bangkok. Hij geeft zijn indrukken weer aan een denkbeeldige persoon die hem vergezelt, waarbij de verhouding tussen westerse en oosterse cultuur een duidelijk accent krijgt. De sfeer van de oosterse stad en van de cultuur in dit land worden treffend weergegeven. Achterin documentatie in woord en beeld over de verhalen. Normale druk. 

 Het Enneagram als weg naar verandering

Het Enneagram als weg naar verandering

Auteur: Willem Jan van de Wetering

ISBN: 9789055990979

Trainer, schrijver en uitgever Van de Wetering, zelf een Zeven ('de Levensgenieter'), heeft de filosofie van zijn voornaamste leermeesteres, de Californische Helen Palmer, weer in een nieuw jasje gestoken. De negen archetypische karakters zijn aan de hand van een oude Soefi-traditie ooit door Gurdjieff in de Westerse psychologie geïntroduceerd. Dit negenpuntige sterdiagram leert je je eigen driedelige basistype te herkennen, waarnaast twee zogeheten vleugeltypen functioneren. Langs voorspelbare processen (pijlen) raakt elk type in stress of stijgt boven zichzelf uit. Gelukkig blijft de auteur niet hangen in de bekende beschrijvingen van elk cijferkarakter met de uitgekauwde tips hoe men zich verder dient te ontplooien maar biedt zijn ruimere aanpak (hoe was je als kind?) veel provocerende elementen voor zelfonderzoekers. Leuk zijn de vele persoonlijke verhalen en quasi-roddels over bekende Nederlanders (Ronald Jan Heijn blijkt ook een Zeven). De pretentie is het doorgroeien naar een Hoger Bewustzijn via het aanpakken van onbewuste motieven. De auteur heeft deze theorie ettelijke keren op t.v. uit de doeken gedaan aan de hand van de bewoners van het Big Brother-huis.

 Rondom Textiel

Rondom Textiel - deel 2

Auteur: Henriette Beukers

ISBN: 9789071948022

In 2015 publiceerde Henriette Beukers het boek Rondom textiel, deel 1. Dit boek bleek een groot succes. Liefhebbers van handgemaakte textiel roemden het boek als een rijke bron van informatie én inspiratie.

Aangemoedigd door de talloze positieve reacties heeft zij nu een tweede deel geschreven. Het is even mooi uitgegeven als deel 1, maar richt zich vooral op breien en haken.

Met deze boeken wil Henriette de kennis die zij al die jaren heeft opgebouwd, overdragen aan nieuwe generaties en heeft zij aan die wens op indrukwekkende wijze gestalte gegeven.

 Inleiding tot een cursus in wonderen

Inleiding tot Een cursus in wonderen

Auteur: Kenneth Wapnick

ISBN:  9020281356

Een cursus in wonderen (A Course in Miracles) is een van de grote spirituele leerboeken van onze tijd, en nu al klassiek. Het leert dat achter angst en schuldgevoel in ieder mens nog steeds de herinnering aan God verscholen ligt, en dat die door middel van vergeving wakker kan worden geroepen. De Cursus ontstond tussen 1965 en 1972 als antwoord op een wens van twee psychologen om 'een andere weg' te vinden in het omgaan met de medemens. In 1976 verscheen de Cursus als boek. Inmiddels zijn er al meer dan 1 miljoen exemplaren over de hele wereld verspreid. Deze inleiding vertelt de ontstaansgeschiedenis van de Cursus en behandelt uitvoerig de voornaamste principes ervan. De auteur legt uit hoe mechanismen van schuld en angst, ontkenning en projectie onze relaties kunnen bepalen en hoe we, luisterend naar de boodschap van de Heilige Geest, vergeving in de praktijk kunnen brengen. Hierdoor kunnen we onze relaties met onszelf, anderen en met God herstellen. Tenslotte wordt in een laatste hoofdstuk nieuw licht geworpen op de bedoeling van Jezus' leven.

 Sapiens

Sapiens - Een kleine geschiedenis van de mensheid

Auteur: Yuval Noah Harari

ISBN: 9789400407930

IHonderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?

In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

'Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo'n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem.'


‘Een belangrijk en provocerend boek.’ – Barack Obama

‘Een grootste historie van de menselijke beschaving.’ – Mark Zuckerberg

‘Lastig om niet in één keer uit te lezen.’ – Bill Gates

 Pattern Library

Pattern library

Auteur: Kaffe Fassett

ISBN: 9780091889173

Wie Kaffe Fassett's ontwerpen kent, is al snel verkocht. In dit boek staan een groot aantal ontwerpen overzichtelijk per onderwerp (geometrisch of figuratief) bij elkaar. Het eerste deel van het boek bestaat uit kleurenfoto's met het nummer van het patroon. In het tweede deel staat het telpatroon met een korte beschrijving en verwijzing naar de foto.
Achter in het boek is een toelichting over het gebruik van de patronen opgenomen, evenals een snelcursus breien.

Voor mensen die de Engelse taal niet machtig zijn, is het boek een ware uitdaging. De gevorderde breister komt er echter wel uit, omdat er veel telpatronen in staan. 

 Ladykiller

Ladykiller

Auteur: Rob Vente

ISBN: 9789491354717

Met de elfde in de succesvolle detective-reeks van rechercheur Fred Groen heeft Rob Vente heeft opnieuw kans gezien om een bijzonder plot te bedenken, waarmee hij zijn lezerskring ongetwijfeld een groot plezier doet. De oud-sportjournalist produceert om het half jaar een nieuwe uitgave, waarin Rotterdam en Feyenoord telkens als een rood/witte draad door het verhaal lopen. Ladykiller, het boek waarmee Vente zijn elftal compleet maakt, is een schot in de roos, ook voor degenen die niet met voetbal weglopen. Spannend van het begin tot en met het eind. 

 Dit boek gaat niet over mode

Dit boek gaat niet over mode

Auteur: Cécile Narinx

ISBN: 9789045032214

De auteur, hoofdredactrice van Harper's Bazaar, en haar twee coauteurs stelden een uitvoerig boek samen over kleren. Het boek gaat niet alleen over mode, maar over veel meer aspecten van kleding. Voor vrouwen en mannen gaan ze na wat kleren vertellen over identiteit, cultuur, tradities, over hiërarchie, verhoudingen en smaak door de eeuwen heen. De inleidingen zijn opgedeeld in zeven hoofdstukken. Achtereenvolgens: Troost en bescherming; Identiteit en eigenheid; Hiërarchie, rol en status; Traditie en herinnering; Man en vrouw; Imago; Brood, business en hobby. Het boek bevat veel verhalen, essays, van in totaal ongeveer dertig auteurs uit de mode en literatuur en interviews. Het bevat veel afbeeldingen in kleur en zwart-wit

 Knitters Almanac

Knitter's Almanac

Auteur: Elizabeth Zimmermann

ISBN: 9780486241784

De schrijfster geeft voor iedere maand van één jaar projecten om te breien. Ze beschrijft als ervaren breister haar ervaringen en ideeën en stimuleert de lezer om vooral een eigen invulling te geven aan het eigen breiwerk. Door goede adviezen en positieve stimulans krijgt de lezer zelfvertrouwen om zelf ook eens haar/zijn fantasie te gebruiken wat betreft de te kiezen modellen, breisteken, kleuren en garens. Het is geen regulier breiboek, waar in staat dat je precies moet doen wat er staat. Enige breiervaring is vereist om te kunnen begrijpen wat ze bedoelt, evenals kennis van het Engels en engelse breitermen. Ze beschrijft projecten die vaak heel mooi zijn door hun eenvoud en haar doel is om de fantasie te stimuleren zodat je unieke breisels kunt creëren.

 

Quipu

Auteur: Agustín Sánchez Vidal

ISBN: 9783423247573

Das Vermächtnis der Inka

1573. Bei Nacht und Nebel nähert sich ein geheimnisvolles schwarzes Schiff der spanischen Küste, an Bord ein Jesuit und eine Inka-Prinzessin, unterwegs in geheimer Mission. 1780. Nach Jahren fern von Madrid kehrt Sebastián de Fonseca zurück in die spanische Hauptstadt. Doch in seinem Elternhaus erwartet den jungen Militäringenieur Schreckliches: Sein Vater ist mit einem bizarr geknüpften Strick stranguliert worden. Kurz darauf wird auch sein Onkel, Jesuitenpater Álvaro de Fonseca, erdrosselt. Hat ihr Tod etwas mit der alten Chronik aus den ersten Jahren des Vizekönigreiches Peru zu tun, die sie zu entschlüsseln suchten? Oder mit dem seltsamen Quipu, einer roten Knotenschnur der Inka, mit der das Manuskript zugebunden ist? Zusammen mit der schönen Mestizin Umina begibt sich Sebastián auf eine abenteuerliche Reise nach Vilcabamba, der letzten Bergfeste der Inka.

 

Volledige vergunning

Auteur: Midas Dekkers

ISBN: 9789059375024

Ik ben onder de bar geboren. Zo heet dat als je van jongs af in een café bent opgegroeid. Mijn eerste vader had een café in Haarlem, de tweede een in Amsterdam.' Midas Dekkers werd zelf geen kastelein, maar bioloog en schrijver en een boek over bijzondere cafés moest er dus wel een keer van komen. Het café lijkt immers het ideale mensenverblijf en Dekkers komt er dan ook graag, als gast en als observator. In Volledige vergunning beschrijft Midas Dekkers zijn favoriete cafés in Nederland, hun eigenzinnige eigenaren of barkeepers, kroegtijgers, de mores aan de stamtafel, de geneugten en gevaren van drankgebruik, en veel meer. Een goed café is klein en bruin. Het is een oord van geborgenheid. 'In het café overvalt je een behaaglijkheid die je snel vrede met de wereld doet sluiten.'

.

 

BvB op Twitter