Boekenkast 2017

Voor 2017 weer een aantal bijzondere en of inspirerende boeken die ik een ieder van harte kan aanbevelen. Dit jaar weer veel variatie, boeken om door het jaar heen op te kauwen, vakantieboeken en een paar crea- en lifestyleboeken. Ik wens u ook dit jaar weer heel veel leesplezier en hoop dat u er inspiratie in vindt.

TIP: Klik op de plaatjes en op de naam van de schrijver voor Extra informatie!

 

"Doe aan mental fitness!"

 

 

Echt Radmilo – Mijn visie op voeding en Lifestyle

Auteur: Radmilo Soda

Paperback ISBN: 978 90 825 2621 9

Zoals Radmilo Soda zo vaak zegt: 'Je gezond en goed voelen op emotioneel en fysiek niveau is geen rocketscience!' Jij hebt daarvoor zelf alle ingrediënten in handen en hoeft alleen nog maar te begrijpen hoe je ze moet gebruiken om alles uit jezelf te halen. Echt Radmilo legt op een heldere manier uit hoe jij je lifestyle kunt veranderen. Door bewuster te gaan eten en gericht te sporten zul jij je gelukkiger voelen en last but not least: ook de mensen om je heen die om je geven. De boodschap van dit boek is: Geniet van het leven!

Radmilo Soda was kok en professioneel bokser en is in Nederland bekend van het televisieprogramma 'Obese'. Hij heeft sinds vier jaar een bedrijf in Personal Coaching en is voor bovengenoemd programma gevraagd in die rol. In dit boek maakt hij zijn kennis en ervaring voor een grotere doelgroep bereikbaar. In de inleiding zegt hij wat hij zijn lezer graag wil meegeven. Geen opgeheven vingertje of een lijst van verboden, maar hij hoopt de lezer bewust te maken van het effect dat een gezonde leefstijl kan hebben op je gezondheid, energieniveau en daardoor geluk. Hij legt uit hoe je lichaam werkt, wat de invloed is van voeding en training. En geeft vervolgens praktische richtlijnen inclusief recepten, een volledig menu en trainingschema's. De recepten zijn mediterraan, smakelijk en goed maakbaar. Zelfs chocoladetaart ontbreekt niet! Interessant zijn de kleurige schema's die ingewikkelde processen verduidelijken.

 

Megatrends MKB – Het handboek soldaat voor ondernemers in disruptieve tijden

Auteurs: Hans Biesheuvel en Adjiedj Bakas

ISBN: 978 94 919 3227 4

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) geldt van oudsher als de kurk onder de Nederlandse economie. Het is de banenmachine van ons land en neemt twee derde van de totale werkgelegenheid in de marktsector voor haar rekening. Ook wordt 61 procent van ons nationaal inkomen verdiend in het mkb. Kijken we naar de import en export, dan is het aandeel van het mkb daarin 60, respectievelijk 62 procent. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat mkb-bedrijven veel geld uitgeven aan onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

De huidige groei van het aantal mkb-bedrijven in Nederland komt bijna volledig op het conto van de zp'ers. Het aantal 'klassieke' mkb-bedrijven, dus bedrijven waar minimaal twee personen werken, is al jarenlang min of meer stabiel. En wat zorgelijker is, veel van die bestaande bedrijven groeien niet; noch in het aantal werknemers dat ze in dienst hebben, noch in de waarde die ze creëren. De kurk waarop onze samenleving drijft, wordt dus wel groter, maar tegelijkertijd ook dunner. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat het hebben van personeel niet alleen veel administratieve rompslomp met zich meebrengt, maar ook financiële verantwoordelijkheid bij ziekte of arbeidsongeschiktheid van het personeel. Een andere reden zou gebrek aan ambitie bij onze ondernemers kunnen zijn.

 

 

Rondom textiel deel 2

Auteur: Henriette Beukers

ISBN: 978 9071 948 022

In 2015 publiceerde Henriette Beukers het boek Rondom textiel, deel 1. Dit boek bleek een groot succes. Liefhebbers van handgemaakte textiel roemden het als een rijke bron van informatie én inspiratie. Aangemoedigd door de talloze positieve reacties heeft zij nu een tweede deel geschreven. Het is even mooi uitgegeven als deel 1, maar richt zich vooral op breien en haken. Daarnaast is aandacht besteed aan knopen, verftechnieken (blauwdruk, batik, ikat), kralenwerk en poppen. In het kader van het breien maakt zij een uitstapje naar een onderwerp waarover zelden is gepubliceerd: de grote gebreide tapijten die Europese handwerklieden in de periode 1600-1800 hebben gemaakt om hun meestertitel te behalen. Ook is een artikel gewijd aan De Fabeltjeskrant, omdat Henk en Henriette Beukers daar veel poppen voor hebben gemaakt.

Al meer dan vijftig jaar schrijft Henriette Beukers over handgemaakte textiel. Jarenlang vormde zij samen met haar man Henk Beukers de hoofdredactie van het handwerktijdschrift Ariadne. Later maakten zij dé handwerkuitgave van de jaren zeventig, Het Komplete Handwerken. In 1978 startten zij Handwerken zonder Grenzen, dat zij 25 jaar lang hebben gemaakt.

 

Studio Piet Boon

Auteurs: o.a. Karin Meyn

ISBN: 978 908 989 6629

Het langverwachte nieuwe boek van Studio Piet Boon. Studio Piet Boon vertelt op een verrassende manier over de missie van de studio: het creëren van een positieve impact op het leven en welzijn van haar klanten door ze te inspireren, beroeren en enthousiasmeren. In dertig jaar tijd heeft Studio Piet Boon een indrukwekkende reputatie opgebouwd en wordt zij wereldwijd geroemd om haar kenmerkende passie voor design, vakmanschap en filosofie, met als resultaat een buitengewone design experience. Het nieuwe boek van Studio Piet Boon laat de verdere internationale groei en ontwikkeling van de grensverleggende studio zien aan de hand van de bijzondere fotografie en fraaie vormgeving. Studio Piet Boon is een greep uit het spraakmakende werk van Studio Piet Boon verteld door de ogen van Piet Boon, Karin Meyn en hun multidisciplinaire team. 

 

Toen niemand iets te doen had

Auteur: Toon Tellegen

ISBN:   978 904 761 046 5

Bundel korte verhaaltjes over een eekhoorn en andere dieren. Het zijn prachtige, filosofisch getinte, teksten. Ze doen wel enigszins ongewoon aan, maar worden nergens saai.

Op een keer miste de eekhoorn de mier hevig. Hij wist niet waarom, maar hij had dat gevoel tot in het puntje van zijn staart. Mier, dacht hij. Mier, mier, mier.

De eekhoorn wist dat zulke gedachten niet helpen, maar hij kon ze niet tegenhouden. Was er maar een hand in de lucht, dacht hij, die je kon gebruiken om iets ver weg te pakken... Hij zag die hand voor zich en hij zag ook de mier ergens opgekruld in een holle boomstam liggen.

De hand liep vinger voor vinger tussen de bomen van het bos door, zonder ook maar één blaadje te verroeren. Hij bleef even voor de holle boomstam staan. Toen ging de wijsvinger naar binnen en tikte op de rug van de mier.

 

Veroudering vertragen – Het langer jong plan

Auteur: Kris Verburgh

ISBN: 978 903 514 398 2

In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen. De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking! Kris Verburgh (1986) is arts en onderzoeker. Op 17-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste wetenschapsboek, drie jaar later zijn tweede. Zijn boeken werden verschillende malen herdrukt en genomineerd. Van jongs af aan is hij gefascineerd door het verouderingsproces en het belang van voeding bij het voorkomen van ziektes.'In zijn vlot leesbare stijl legt deze arts op kritische wijze een link bloot tussen ons genetisch vastgelegd verouderingsproces en onze voedingwijze. Een aanrader voor iedereen die bewust gezonder wil eten.' - Dr. Herman Becq, internist-endocrinoloog 'Overheden en gezondheidsinstanties die zich zorgen maken over trends als wereldwijde vergrijzing en een compleet onbetaalbare gezondheid zouden er goed aan doen De Voedselzandloper te lezen: de simpele maar grondig onderbouwde oplossing ligt in gezonder eten en leven!' - Reinier Evers, Trendwatcher van het Jaar, oprichter van Trendwatching.comOver Schitterend!:'In zijn jeugdig enthousiasme zet Kris Verburgh Stephen Hawking opzij; niet in vakkennis of ervaring, maar in helderheid en eenvoud.

 

Boek van vergeving – Een gids van wond naar wonder

Auteur: Willem Glaudemans

ISBN: 978 902 020 881 8

In dit boek stelt Glaudemans dat je om te vergeven de ander, 'de dader', niet nodig hebt. Het gaat om het innerlijk proces van loslaten van wrok, haat, slachtofferschap en het oordelen over jezelf en anderen. De krachtige ondertitel van dit boek luidt: 'Van wond naar wonder'. Veel van de inzichten zijn gebaseerd op het spirituele meesterwerk 'Een cursus in wonderen'. De bouwstenen zijn kleine hoofdstukjes met aan elk slot een zelfreflectie om de verworven inzichten tot praktische ervaringen te maken. Het praktijkgedeelte bevat goed begeleide vergevingsmethoden die meteen resultaat kunnen opleveren. Vakkundig belicht Glaudemans ook andere aspecten die met vergeving te maken hebben en bekijkt deze vanuit een ruimer perspectief. Hierdoor is dit boek geschikt voor zowel individuele vergevers als ook voor therapeuten. Een enigermate spirituele basis is wel vereist, want er wordt in een van de vergevingsmethoden ook een verbinding met de ziel gelegd. De taal is helder en direct. Voorwoord van mevrouw Heijn-Engel, weduwe van de vermoorde Gerrit Jan Heijn, als ervaringsdeskundige.

 

Moord op Erasmus

Auteur: Rob Vente

ISBN: 978 949 135 462 5

Een simpel klusje, een ordinaire straatroof, met de dood als gevolg, en een opbrengst van hooguit 15 euro: dat kon de jongste speurder, Fred Groen van de ´Coolsingel´ wel even overnemen van een overwerkte collega, een Feyenoord-fan, vond de knijtenbijter Do.c.k. - nadrukkelijk met C.K. - van het hoofdbureau van de politie in Rotterdam, het Haagse Veer.

Deze nieuwe thriller (de negende al weer) van de inmiddels bekende Rotterdamse schrijver Rob Vente zit zo ongelooflijk knap in elkaar. Spannend van het begin tot en met het eind. 

 

Ingangen tot een cursus in Wonderen

Auteur: Willem Glaudemans

ISBN: 978 902 021 029 3

Veel mensen lopen eerst een tijdje om 'Een cursus in Wonderen' heen. Hij intrigeert, trekt aan, wil gelezen worden. Maar is ook dik, ingewikkeld of het taalgebruik schrikt af. Dat maakt meteen de kracht van deze spirituele leerweg duidelijk. Zelfs ongeopend laat hij je niet onberoerd! Willem Glaudemans, een van de vertalers van het oorspronkelijke manuscript, biedt met dit 'Ingangen tot Een Cursus in Wonderen' een aantal aanknopingspunten om uiteindelijk de Cursus zelf `binnen te gaan en profijt te hebben van de onschatbare boodschap ervan. Zowel voor diegenen die nog onbekend zijn met de Cursus als lezers die hun omgang met de Cursus willen verdiepen, is dit boek een prachtige ingang.

 

De zin van ziek zijn – Signalen en betekenis van ziek zijn

Auteurs: Thorwald Dethlefsen en Rüdiger Dahlke

ISBN: 978 902 021 205 1

Dat lichamelijke klachten en psychische problemen zeer nauw met elkaar samenhangen, is inmiddels algemeen geaccepteerd. Maar de auteurs van deze klassieker gaan nog een stap verder en maken duidelijk dat alle ziekten verschijningsvormen zijn van één grote ziekte, namelijk het ongelukkig zijn van de mens. Hoofdpijn, infecties, stress, spierpijn, maagklachten, impotentie maar ook ziekten als kanker en hart- en vaataandoeningen zijn signalen die we moeten verklaren en waarvan we de betekenis onder ogen moeten zien. In die zin is dit een uiterst ongemakkelijk boek, want het ontneemt je de mogelijkheid om ziekte als alibi te gebruiken voor onopgeloste psychische problemen.

In het eerste deel van De zin van ziekzijn gaan de auteurs in op de achtergronden en filosofie van het ziek zijn én beter worden. Vervolgens beschrijven ze de meest voorkomende ziektebeelden en -symptomen, de mogelijke oorzaken, met welke gevoelens en activiteiten ze samenhangen en wat we eraan kunnen doen. Hun boodschap: we zullen de confrontatie met onszelf moeten aangaan, willen we aan onze genezing kunnen werken. Op deze manier leren we zelf symptomen te interpreteren en als zinvol te aanvaarden: onze ziekte is een weg om onszelf te vinden en innerlijk te groeien.

 

Aleph

Auteur: Paulo Coelho

ISBN: 978 902 957 593 5

Aleph: een letter zonder vorm of klank, daar heb je altijd een tweede letter voor nodig. Aleph staat voor het begin, de oorsprong van alle dingen. Aleph verwijst naar de adem, naar de geest die voorafgaat aan het scheppende spreken. Met de adem begint het leven.

In een eerlijk en verbazingwekkend persoonlijk verhaal laat Paulo Coelho zien hoe een geloofscrisis hem aanzette tot een zoektocht naar spirituele vernieuwing en groei. Om weer dichter bij God te kunnen komen, laat hij zich leiden door tekens.

Zo trekt hij door Europa, Afrika en Azië. Het is een reis door tijd en ruimte, door verleden en heden, op zoek naar zichzelf. Naarmate hij langer onderweg is, weet Paulo langzaam uit zijn isolement te komen. Zijn ego en trots zet hij opzij en hij staat open voor vriendschap, liefde, geloof en vergeving, zonder angst voor de onvermijdelijke uitdagingen.

 

De sleutel tot zelf-bevrijding - psychologische oorsprong van 1300 ziekten

Auteur: Christiane Beerlandt

ISBN: 978 907 584 932 5

Ziekten kunnen ons veel zeggen over onze lichamelijke en geestelijke toestand. Dit fenomenologisch principe is reeds eerder uitgewerkt en beschreven door Dethlefsen, Dahlke en anderen. In dit lijvige boek wordt in het eerste deel uitgelegd hoe de auteur een oplossing gevonden heeft om door positief om te gaan met ziekten een beter, gezonder en vreugdevoller leven te krijgen. In het tweede deel worden ziekten, symptomen en kwalen afzonderlijk alfabetisch behandeld naar groep ziekten of orgaansystemen. Per onderdeel wordt vermeld wat dit orgaan, deze ziekte enz. te betekenen heeft, waarna een psychologisch advies volgt hoe je jezelf kunt genezen door je leven te veranderen. Tot slot een index en een serie korte omschrijvingen van boeken van dezelfde schrijfster. Het dikke boek is zeer populair geschreven en bedoeld als naslagwerk voor iedereen die ervaart dat ziekte meer te betekenen heeft dan een niet functionerend orgaan. Men zal zich echter wel moeten realiseren dat men bij ernstige ziekten echt deskundige hulp nodig heeft.

.

 

BvB op Twitter